Zmagania młodego socjologa....

PLAN MARKETINGOWY DLA FIRMY YOUNG & FRESH

PLAN MARKETINGOWY DLA FIRMY YOUNG & FRESH

SPIS TREŚCI

  1. Wstęp - kilka słów o firmie
  2. Misja i główne cele firmy
  3. Analiza SWOT
  4. Analiza z punktu widzenia cen
  5. Segmentacja rynku
  6. Rynek docelowy
  7. Pozycjonowanie oferty
  8. Techniki oddziaływań marketingowych
  9. Kontrola efektów planu marketingowego
Zbita matryca? Naprawa laptopów Warszawa szybko i tanio temu zaradzi.

I Wstęp - kilka słów o firmie

Firma YOUNG & FRESH planuje rozpocząć działalność na rynku gastronomicznym, w październiku 2000 roku, otwierając w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu i Krakowie lokale gastronomiczne, specjalizujące się w posiłkach niskokalorycznych, głównie sałatkach.

II MISJA I GŁÓWNE CELE FIRMY

Firma YOUNG & FRESH została stworzona z myślą o osobach (zwłaszcza kobietach) dla których istotne jest zachowanie zdrowia i szczupłej sylwetki. Naszym głównym celem jest sprostanie potrzebom tych osób - umożliwienie im zdrowego sposobu odżywiania się.

Stawiamy jednak nie tylko na zdrowie naszych klientów, ale także chcemy im pomóc w zachowaniu szczupłej sylwetki i sprawności fizycznej, a więc bycie młodym, zadbanym i atrakcyjnym.

Chcemy stworzyć wizerunek firmy dbającej o zdrowie i wygląd kobiet.

Pragniemy zaoferować klientom wyroby najwyższej jakości, wykonane z zawsze świeżych produktów, bez używania sztucznych dodatków.

Oferujemy nie tylko zdrowe, ale i różnorodne, atrakcyjne pod względem smakowym wyroby.

Dbamy także o wystrój naszych lokali, chcemy by panowała w nich miła, ale i niepowtarzalna atmosfera.

III ANALIZA SWOT

  1. Mocne strony:
    • Firma YOUNG & FRESH wyróżnia się na rynku usług gastronomicznych specyficznym profilem oferowanych przez siebie wyrobów.
    • Mimo dużej konkurencji na rynku, istnieją pewne grupy, których potrzeby (związane ze zdrowym odżywianiem) nie były dotychczas zaspokajane.
    • Istnieje stosunkowo duże zapotrzebowanie rynku na zdrowe, niskokaloryczne posiłki.
    • Wyroby oferowane przez firmę YOUNG & FRESH są wysokiej jakości, otrzymane ze zdrowych, ekologicznych produktów.
    • Firma podjęła współpracę z Instytutem Żywienia Akademii Rolniczej, który zapewnia pomoc ekspercką w obliczaniu wartości kalorycznej poszczególnych sałatek.
  2. Słabe strony:
    • Rynek gastronomiczny jest już nasycony, funkcjonuje wiele różnorodnych lokali.
    • Rynek jest już podzielony pomiędzy firmy zaspokajające różne potrzeby różnych klientów - od ekskluzywnych restauracji po „fast food”.
    • Firma jest nowa i nieznana na rynku.
  3. Szanse:
    • Firma może wypełnić lukę istniejącą na rynku usług gastronomicznych, związaną z faktem, że jak dotąd żaden z lokali gastronomicznych nie oferował niskokalorycznych wyrobów.
    • Szeroki wybór różnego rodzaju sałatek.
    • Przewiduje się możliwość rozszerzenia menu także na inne produkty.
    • Zainteresowanie klientów i opinii publicznej zdrowym sposobem odżywiania się.
  4. Zagrożenia:
    • Silna konkurencja na rynku gastronomicznym.
    • Przyzwyczajenie klientów do dotychczasowych sposobów odżywiania się, niechęć wobec zmian.

IV ANALIZA Z PUNKTU WIDZENIA CEN

Chcemy tak uplasować naszą ofertę pod względem cen, by znajdowała się na poziomie tanich restauracji. Ceny w naszych lokalach mają być przystępne, ale nie niskie. Firma kładzie nacisk na najwyższą jakość, dlatego też, nie powinna być utożsamiana z tanimi lokalami typu bary „fast food”. Nasza oferta jest skierowana do nabywców świadomych swoich potrzeb i gotowych ponieść koszty ich zaspokojenia.

V SEGMENTACJA RYNKU

W celu identyfikacji grupy docelowej dokonano segmentacji rynku. Segmenty wyodrębniono ze względu na cechy poszczególnych konsumentów i ich potrzeby. Wyróżniono następujące segmenty:

  1. Studentki - kobiety w wieku 19-25 lat. Cenią takie wartości jak indywidualizm, nonkonformizm, wiarę we własne możliwości, aktywność. Chcą się zdrowo odżywiać, wyglądać atrakcyjnie, być szczupłym, ważne są dla nich także wartości związane z ekologią. Są świadome swoich potrzeb, mają jasno określone cele. Nie dysponują zbyt dużymi zasobami finansowymi, wiele z nich jest na utrzymaniu rodziców, choć także pracuje zarobkowo - stąd spore kwoty na własne wydatki. Nie stać ich na jadanie w restauracji, niechętne są także barom typu „fast food”, buntują się przeciw ideom związanym z Mc Donaldem (standaryzacja, niszczenie środowiska naturalnego). Czytają takie czasopisma jak Polityka, Film, Cosmopolitan, rzadziej oglądają telewizję trudno określić jakie programy oglądają najczęściej, stosunkowo częściej słuchają radia.
  2. Młode kobiety w wieku 20-30 lat, pracujące zawodowo, z wykształceniem średnim i wyższym. Są bardziej samodzielne, niż kobiety z pierwszego segmentu, dysponują większymi zasobami finansowymi, same się utrzymują nie posiadają własnej rodziny. Angażują się przede wszystkim w życie zawodowe, są bardziej aktywne i wymagające, poza tym preferują podobne wartości jak kobiety z pierwszego segmentu. Także wysoko cenią zdrowie, atrakcyjny wygląd, szczupłą sylwetkę. Podobnie jak poprzednia grupa unikają barów typu „fast food”, ale czasami jadają w restauracjach. Często słuchają radia (zwłaszcza w pracy), rzadziej oglądają telewizję, czytają Cosmopolitan,Elle.
  3. Kobiety dojrzałe, w wieku powyżej 30 lat, pracujące zawodowo, są silnie zaangażowane w pracę zawodową odnoszą sukcesy w tej dziedzinie życia. Dobrze zarabiają cenią wysoką jakość. Bardzo ważne jest dla nich zdrowie, właściwa kondycja fizyczna, uroda, często ich celem jest pozbycie się zbędnej ilości kilogramów. Czytają Elle, Twój Styl. Grupa ta jest mniej spójna niż dwie poprzednie.
  4. Mężczyźni - jest to najbardziej zróżnicowana segment, rzadko sami wybierają taki sposób odżywiania jaki proponuje nasza firma, ulegają raczej w tym względzie namowom, wpływom kobiet - koleżanek, partnerek, dlatego też firma nie będzie na nich bezpośrednio oddziaływać, ale za pośrednictwem wyżej wymienionych grup.

VI RYNEK DOCELOWY

Biorąc pod uwagę charakterystykę poszczególnych segmentów rynku, grupa docelowa, którą firma chce pozyskać to nabywcy z segmentu 1 i 2 - studentki i młode kobiety pracujące zawodowo. Jest to w miarę jednorodna grupa, której członkowie kierującą się podobnymi wartościami, mają podobne potrzeby. Dotychczas żadna z firm działających na rynku usług gastronomicznych nie zaspokajała ich specyficznych potrzeb związanych ze zdrowym odżywianiem, zachowaniem szczupłej sylwetki i dobrej kondycji fizycznej. Wybór rynku docelowego wiąże się również z tym, że miasta w których będą funkcjonować nasze lokale są to jedne z najbogatszych miast w Polsce, których profile demograficzne odpowiadają charakterystyce naszych grup docelowych (młode, aktywne kobiety). Poza tym są to miasta, w których znajduje się wiele wyższych uczelni, a więc możliwość dotarcia do segmentu, który stanowią studentki.

VII POZYCJONOWANIE OFERTY

  1. Oferowane przez nas wyroby są przede wszystkim zdrowe, wykonane z najwyższej jakości składników. Dbamy o to by nasze wyroby były smaczne i pożywne, ale nie dostarczały zbędnej ilości kalorii.
  2. Mając na uwadze indywidualne potrzeby poszczególnych klientów, każda z naszych sałatek ma określoną wartość kaloryczną co pozwala na indywidualne regulowanie własnej diety i ewentualne pozbycie się zbędnych kilogramów.
  3. Nasze menu jest bardzo urozmaicone - oferujemy różnorodne sałatki warzywne i owocowe, pieczywo białe i wieloziarniste, naturalne soki owocowe, wodę mineralną a także herbaty owocowe i ziołowe.
  4. Sprzedawane przez nas wyroby są zawsze świeże, nie zawierają konserwantów. Nasi dostawcy to lokalne piekarnie i przedsiębiorstwa przetwórstwa warzyw i owoców.
  5. Staramy się dostosowywać naszą ofertę do pory roku a także lokalnych tradycji i zwyczajów.
  6. Dbamy o to by nasze lokale charakteryzowały się oryginalną i niepowtarzalną atmosferą. Unikamy standaryzacji, dlatego też wystrój lokali w poszczególnych miastach jest inny.
  7. Ceny naszych wyrobów kształtują się na średnim poziomie, staramy się je różnicować, poprzez wybór „sałatki dnia”, która ma niższą cenę od pozostałych.

VIII TECHNIKI ODDZIAŁYWAŃ MARKETINGOWYCH

Firma zamierza rozpocząć kampanię reklamową w październiku, miesiącu kończącym wyjazdy wakacyjne Jest to także początek roku akademickiego, a więc okres w którym najsilniej można wpływać na nabywców z pierwszego segmentu - studentki, które w tym okresie szukają nowych sposobów zaspokajania swoich potrzeb związanych z odżywianiem, odnawiają kontakty towarzyskie, poszukują nowych miejsc spotkań.

    REKLAMA:
  • Prasa - miesięczniki kobiece Cosmopolitan i , są to czasopisma najczęściej czytane przez grupę docelową z nich młode kobiety czerpią informację o tym jak powinny wyglądać i co robić by tak wyglądać. Kreują ono wizerunek nowoczesnej kobiety, propagują wartości związane ze zdrowym, akcyjnym wyglądem, narzucają pewien styl życia, elementem którego może być korzystanie z usług gastronomicznych naszej firmy. Przekazy reklamowe powinny być umieszczone na stronach sąsiadujących z artykułami dotyczącymi zdrowia, szczupłej sylwetki.
  • Radio - reklamy radiowe będą miały charakter informacyjny - chodzi o to by powiadomić potencjalnych klientów o istnieniu naszej firmy. Firma będzie się reklamować w radiu o zasięgu ogólnopolskim i w lokalnych stacjach radiowych Poznania, Wrocławia i Krakowa.
    W lokalnych stacjach radiowych firma będzie fundować nagrody (w postaci bonu na zakup wybranych sałatek i dodatków w naszych lokalach) w konkursach związanych z tematyką zdrowego odżywiania.
  • Plakaty reklamowe - zostaną rozmieszczone na tablicach ogłoszeń w holu każdej z uczelni.
  • Ulotki - będą rozdawane studentom przy wyjściu z uczelni. Zarówno rozmieszczenie plakatów, jaki rozdawanie ulotek wiąże się z niskim nakładem finansowym oraz szansą bezpośredniego dotarcia do naszej target group jaką są studentki.
    Firma nie planuje reklamować się w telewizji z uwagi na wysokie koszty związane z produkcją i emisją spotu reklamowego. Opisane powyżej sposoby oddziaływań marketingowych pozwolą nam na lepsze dotarcie do naszej grupy docelowej niż za reklama telewizyjna.

IX KONTROLA EFEKTÓW PLANU MARKETINGOWEGO

Zbadanie skuteczności realizacji planu marketingowego zostanie zlecone firmie zajmującej się badaniami marketingowymi. Plan marketingowy zostanie oceniony pod względem następujących kryteriów:

  • skuteczność i efektywność działań podjętych w ramach planu marketingowego
  • trafność powyższych działań
  • błędów popełnionych w czasie realizacji celów określonych w planie
  • stopnia dotarcia do grupy docelowej.